spring naar de tekst
boek Beelden Van Verlangen

Beelden Van Verlangen Naar Een Andere Wereld: Iconen (1996)

Het boek is speciaal gemaakt voor jonge mensen en niet gelovigen. Door deze uitgave weet men dat communiceren met beelden niet iets dat pas in onze tijd is uitgevonden. Want in advertenties, sociale media wordt namelijk gebruik gemaakt van eeuwenoude iconentechnieken.

Over de inhoud

Iconen zijn geschilderde voorstellingen van God, Jezus, Maria en de heiligen. Vanaf de vierde eeuw begon men in de Byzantijnse kerk met het schilderen van deze voorstellingen. Ze drukken een verlangen uit naar een andere wereld. Dat verlangen naar een andere wereld valt natuurlijk ook terug te vinden in de reclame, waarin alles mooi, prettig en harmonieus is. Alleen gaat het daar om ‘aardse’ verlangens. Deze handleiding helpt men om gericht te kijken naar de manier waarop de beelden die we voorgeschoteld krijgen gestileerd zijn en welke technieken er gebruikt worden om het gewenste effect te krijgen. Met bijvoorbeeld van afbeeldingen van sigarettenreclame uit de jaren 80/90 die vandaag niet meer mogelijk zijn. Daarnaast geeft het boek een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van het icoonschilderen, de stilistische aspecten, de strijd tegen goddelijke afbeeldingen van de iconoklasten (beeldenbrekers) en tot slot: een kleine cursus hoe je zelf een icoon kunt schilderen.

Meer weten

De aanschafprijs van dit boek is € 12,50 inclusief verzenkosten. Maak € 12,50 over naar bankrek. NL 11 INGB 0005 7859 69 t.n.v. Stichting Echelon ovv: ‘Iconen’ en uw naam en volledig adres. Ontvangt u het boek niet binnen twee weken, neem dan contact op.

Tekst: Jos van Remundt

Illustraties: Marieke van der Maeden

Verslag van een bijeenkomst in Utrecht 1996 geschreven door Jan Simons rondom de uitgave ‘Iconen, beelden van verlangen ‘. (PDF 135kb)

Spring naar boven